廃棄される食材を豪華な料理にするレストラン

先進国の食品産業界では毎日たくさんの食品ロスが出てるそうです。そんな中、コペンハーゲンのレストランRub&Stubでは、廃棄される食品を豪華な料理に変えることで注目を集めています。レストランはボランティアのメンバーで運営されており、すべての利益がアフリカの支援団体の運営に当てられているそうです。

BBCニュースから、そのレストランのシェフ、Ditte Jensenさんのインタビューの様子をどうぞ。


  • Ridiculousness of wasting food, while we have the people in the world sterving, that's just not right.
    食品を浪費するというばかばかしさ、世界各地に飢餓で苦しむ人々がいるというのに、そんなのは間違っています。

  • Rub & Stub is a food-waste concept restaurant based on Copenhagen takes excess food from the food industry and turn it into delicious meal.
    Rub & Stub は食品浪費をコンセプトにしたコペンハーゲンにあるレストランで、食品業者から余った食品をもらって美味しい料理を提供しています。

  • The restaurant started by me and a group of 8 to 9 young people who got together and talked about how we can minimize food wasting in Copenhagen.
    8〜9人のメンバーで集まって、どうやったらコペンハーゲンの食品浪費を最小化できるかを話し合ってこのレストランを始めることになりました。

  • In Denmark, they estimate that around half a million tons of food are thrown out every year.
    デンマークでは、毎年およそ50万トンもの食品が捨てられているそうです。

  • A lot of food we get from the food industry is due to the expiry date. There's nothing wrong with the food, but we are only allowed to take the food that hasn't expired yet. And if there's only a couple of days left before it expires, we can freeze it and use it for another three months.
    食品産業界から受け取る多くの食材は賞味期限切れが原因です。食材にはなんの問題もありませんが賞味期限が切れていないものだけが、使うことを許されています。例えば、残り2日で賞味期限が切れるものは冷凍保存することで3ヶ月ほどは持ちます。

  • We are run by volunteers, almost. We are funded by a non-profit organization that runs three projects in Africa. So all of our profit goes to the projects ~~~~.
    ほとんどはボランティアで運営されており、アフリカで3つのプロジェクトを運営している非営利団体から資金を受けています。なのでレストランの利益はそのプロジェクトに使われます。

  • One of our big challenges is that every day at 5 o'clock before the restaurant is open, no mutter how good or cost, it's important here that we have to make delicous food that people will buy.
    大変なことは、毎日夕方の五時にお店を開く前に、食材の良し悪しやコストに関わらず、お客さんがお金を払う価値のある美味しい料理を作ることです。

  • I read about it, about the idea behind using all of the food that they're selling, it's a very necessary idea. It's relevant in the time we live in now.
    私はこのレストランについて記事を読みました。食品を無駄にしないという考えはとても重要ですし、意味があることです。

  • We actually come here for the idea to avoid wasting food. I think it's very good food at all. I think that's important.
    食品浪費を減らすというアイデアを知ってこのレストランに食べに来ましたが、実際に食べてみてとても美味しいです。

  • I have no vision of Rub & Stub changing the world in any way. But I do hope that people stop and think about how they consume food. I also hope that we at some point ourselves unemployed, because that means that we have succeeded if there whould be no food that's delivered to us. That means that we have done something right.
    Rub&Stubが世界を変えるというようなことは考えてませんが、みなさんに今一度立ち止まって食品の消費の仕方について考えてほしいです。また、いつの日かこのレストランが廃業になることも願ってます。どういうことかというと、ここに届く食品がなくなることが我々の成功を意味しているということです。もしそういう日がきたら、正しいことをしたと言えますよね。

 

*聞き取り違いがあるかもしれません。